İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Pandemi Sürecinin Ulaşım Ve Otomotiv Sektörüne Etkisi

Korona virüs Pandemisi başta otomotiv sektörü olmak üzere dünyada ki bütün sektörleri etkilemiştir. Özellikle otomobil firmalarının sıfır araç üretmekte zorlandığı şu dönemlerde araç fiyatları da artmıştır. Bundan dolayı korona virüs pandemisinin ulaşım ve otomotiv sektöründeki olumsuz etkisi her geçen gün artmaktadır. Kullanıcıların Korona virüs pandemisi ile ilgili araştırma sonucu kafasında takılan bir diğer soru da;
Pandemi Sürecinin ulaşım ve otomotiv sektörü üzerinde etkileri neler? Şeklinde araştırma yapmaktadırlar.

Ulaşım Sektöründe Nasıl Bir Düzenlemeye Gidildi?

Dünya ekonomisi COVID-19 nedeni ile büyük zarara uğramıştır. Pek çok sektörde üretim durmuş ve dünya bu durumdan oldukça kötü etkilenmiştir. Korona virüs Pandemi süreci ulaşımda da yeni bir dönemi başlatmıştır. Buna göre ulaşımda artık ülkemizdeki şehirlerarası seyahatlerde HES kodu zorunlu hale getirilmiş ve kullanımına başlanmıştır. HES kodu ilgili kişinin virüs tehlikesi taşıyıp taşımadığının kaydını alan ve belirli aralıklarla güncellenebilen bir numara olup, özellikle bir yerden bir yere yolculuk esnasında HES-Kodu zorunlu hale gelmiştir. Örneğin; bilet acentelerinde HES kodu olmadan bilet satımı yapılmamaktadır.

Otomotiv Sektöründe İthalat ve İhracat Nasıl Değişti?

Küresel otomotiv sektörü de covid 19 nedeni ile ihracat ve ithalatta daralma yaşamıştır. Bu dönemde COVID-19 Pandemisi ’nden önceki satışlar önemli ölçüde düşmüştür. Bu durumda hem sıfır araçlarda hem de ikinci el araçların satışı da aynı doğrultuda düşmüştür. Salgın yayılım sonucunda bazı otomotiv firmaları üretim dinamiklerini tekrardan güncellemekte ve büyümeye doğru adım atmaktadır. Bazı firmalar ise Korona virüs salgınından dolayı küçülmeye gitmişlerdir. Hatta bazı otomotiv sektörlerinde araçlarda eklediği donanımlar da değişmiştir.

Otomotiv Sektöründe Üretim Donanımı Nasıl Etkilenmiştir?

COVID-19 Pandemi nedeni ile bazı firmalar araçlarda hava temizliği için ekstra donanım ekleyeceği belirtilmiştir. Bu durumda da otomotiv sektörü üzerinde üretim özellikleri de değişecektir. Öyle ki hava temizliğinin önemini anlayan otomotiv sektörleri araçlarına bu özelliği eklemekte ve kullanıcıların isteğine göre hareket etmektedir. Bundan dolayı otomotiv üretici firmaları araç klima sistemlerine ekstra özellikler eklenebileceği görüşü hakimdir.
COVID-19 nedeni ile dünyada ki pek çok bölgede araba üretim fabrikaları da kapanmıştır. Buna göre Avrupa'da yer alan araba üretim fabrikalarının %98'i kapanmak zorunda kaldı. Kuzey Amerika fabrikalarına bakılınca ise %95 bir kapanma yer aldığı belirtilmiştir. Asya'da yer alan üretim fabrikaları ise COVID-19 'u daha erken atlattığından dolayı %60 'lık bir bölümü COVID-19'dan sonra açmıştır. Ayrıca yılsonuna doğru korona virüs pandemisi iyice etkisi geçince %85 Asya'da açılmıştır. 

Otomotiv Sektör Fiyatları Ne Doğrultuda Arttı?

Pandemi süreci nedeniyle, otomotivde sektör fiyatları önceki döneme göre %90 artmıştır. Bazı araç markalarında ise otomotiv fiyatları daha da fazla artmıştır. Özellikle sıfır araçlar üretimlerinin geçici bir süre durdurulması sebebiyle, ikinci el otomobillere daha fazla rağbet artmıştır. Bundan dolayı 0 araçların azlığı nedeni ile ikinci el araç fiyatları Türkiye'de oldukça fazla artmış ve artmaya da devam etmektedir.


Etiketler: pandemi-sürecinde-ulasim-ve-otomotiv-sektoru-uzerindeki-etkisi