İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Otomatik Vitesli Araçlar ve Kullanımı

Günümüzde DSG şanzımanlı araçlarla birlikte yaygınlaşan otomatik vitesli araç modelleri, hem konfor hem de yakıt tüketimi noktasında kullanıcılara oldukça cazip gelmektedir. Bu tür araçlar hem DSG (Yarı-Otomatik) şanzımanlı hem de tam otomatik vitesli araçlar olarak kullanımdadır. Fiyat açısından oldukça yüksek bir maliyeti olsa da hem arızalarında hem de diğer işlemlerinde elektronik cihazlar yardımı ile yetkili servislerde müdahalesi kolay olan araç türlerindendir. Gittikçe yaygınlaşan teknolojik tespitler, bu tür araçlar için de Check-Up adı altında yapılan genel kontrollerde geçerli olabilmektedir.
Otomatik vitesli araçlar, elle vites değiştirilmediği, buna bağlı olarak da debriyajın olmadığı araçlardır. Özellikle debriyaj-vites koordinasyonunu sağlayamayan kişiler için ideal bir seçenek olarak karşımıza gelir.

Otomatik Vitesli Araçlar Nasıl Kullanılır?

Bilindiği üzere otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmuyor. Debriyaj olmadığı için sol ayağınız devre dışı kalıyor. Direksiyonun alt bölgesinde solda fren, sağda da gaz olmak üzere iki pedal bulunuyor. Hızlanırken veya durmak istediğinizde bu iki pedalı kullanıyorsunuz.
Bazı vites seçenekleri ile araç kullanımı oldukça kolaylaştırılmıştır. Bunlar;
Otomatik vitesli araçlarda rakamlar yerine harflerin oluşturduğu vites modları bulunuyor. Bunlar; P modu (park), R modu (geri), N modu (boş), D modu (drive/sürüş), S modu (sport/hızlı sürüş) harflerinden oluşmaktadır.
P Modu (park), aracın park halinde veya uzun süreli duraklama halinde kullanılmalıdır. Bu moda aldıktan sonra kontağı saat yönünün tersine çevirerek arabanın stop ettirilmesi gerekmektedir.
R Modu (geri), aracın geri manevrasında kullanılan bir moddur. R Kolu (Reverse) işaretini aracı park ederken de kullanabilirsiniz.
N Modu (boş), aracın boş vites durumunu gösteren mod olup, aracın hızını kontrol etmek istemediğiniz durumlarda kullanılması söz konusudur. Motorun stop ettirilmediği veya aracın arkadan itilme, önden çekilme durumu söz konusu olduğunda da kullanılabilir.
1, 2, 3 Modları; bu modlar küçük vites modları olarak bilinir. Bunlar asıl freni yıpratmak istemediğinizde bir motor fren sistemi görevi görmektedir. Genellikle dik yokuşlardan aşağıya inişlerde kullanılması önerilir.
D Modu (sürüş), aracın ilk hareketinde etkin olması gereken bu modda, kontrollü hızda sürüşler için kullanılması gereken bir moddur. Aracın yakıt tüketimini minimize eden ve sabit hız ile hareketi esnasında kullanımda olan bu mod, aynı zamanda yokuş iniş-kalkışlarında araç dengesi ve yol tutuşu için hızı otomatik ayarlayan bir mod olarak karşımıza çıkar.
S Modu (sport/hızlı), araçların genellikle yüksek devirde çalıştığı veya hızını yüksek tuttuğu durumlarda kullanılan bir moddur. Her araçta bulunmayan bu mod, 1.8-2.0 motor hacimli araçlarda sıklıkla kullanılan bir mod olup, yüksek devir altında yoldaki tutuşunu sağlamaktadır. Bu modda motor biraz zorlansa bile spor araçlar için yoldaki hakimiyetini engellememektedir. Spor Modu olarak bilinen S modu, yakıt tüketimi noktasında araçlar için dezavantajlı bir şeçenek olduğunu belirtmek gerek.

Yeni Başlayanlar Aracı Nasıl Kullanmalı?

otomatik-vitesli-arac-kullanimi

İlk defa otomatik vitesli bir aracın sürücü koltuğuna oturacaksanız bilmeniz gereken birkaç husus bulunuyor.
Aracınız ister “start-stop” anahtarsız olsun isterse kontak anahtarıyla çalışıyor olsun çalıştırmaya başlamadan önce mutlaka fren pedalına basmalısınız. Aksi takdirde aracınız çalışmayacaktır.
Vites genellikle “P” modundadır. “P” den “R” ye veya “D” ye almak istediğinizde mutlaka ayağınız fren pedalında olmalıdır. Yoksa vitesi yerinden oynatamazsınız. Vites değiştirirken de vites topuzunun önündeki jikleye basmayı unutmuyorsunuz.
Araçtan inmek istediğinizde mutlaka vitesi “N” konumuna getiriyorsunuz. Daha sonra el frenini çekiyorsunuz. Ondan sonra “P” konumuna alıp, aracı kapatabilirsiniz.
Aracı Nasıl Hareket Ettireceksiniz?
Araca binmeden öncelikle lastik kontrollerini mutlaka yapın. Araca bindikten sonra da koltuk ve aynaları kendinize göre ayarlıyorsunuz. Kontak anahtarını yuvasına yerleştiriyorsunuz. Ayağınız frendeyken kontağı çevirin. Park alanından; ileri yönde hareket edecekseniz vitesi “N” konumundan “D” konumuna alın ve ayağınızı frenden kaldırın, geri hareket edecekseniz, ayağınız frendeyken “N” konumundan “R” ye alın. Sinyalinizi verdikten sonra yola çıkabilirsiniz.
Vitesi “D” ye aldıktan sonra bekleme veya araçtan inene kadar vitesle uğraşmıyorsunuz. Siz hızlandıkça veya yavaşladıkça araç otomatik olarak ayarlıyor. Bundan sonrası size kalıyor. Trafik kurallarını dikkate alarak araç kullanmayı ihmal etmeyin.
Trafik ışıklarına geldiğinizde eğer uzun süre bekleyecekseniz, aracı “N” ye alabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir işlem yapmadan, bekleme yapabilir, yeşil ışık yandığında da direk hareket edebilirsiniz.


Etiketler: Otomatik Vitesli Araçlar ve Kullanımı