İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Motor Yağının Eksilmesinin Nedenleri

Araçlarda teknolojik gelişmeler ışığında birçok mekanik aksamlar otonom sistemler ile elektronik hale getirilmektedir. Bu durumlar kullanıcıya oldukça kolaylık sağlamakta ve araç kullanımını oldukça keyifli hale getirmektedir. Buna bağlı olarak da araç motorunda yağ eksiltmeleri en az seviyeye getirilmiştir. 

Motor Yağı Neden Önemlidir?

Güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için hayati derecede önemli olan motor’ların çalışması için en önemli sıvılarından biri olan “Motor Yağı” nın bakımı çok önemlidir. Eski tip araçlarda 15000 km de bir değişmesi gereken bir parça olan motor yağı, günümüz teknolojisine sahip olan araçlarda her 10000 km de bir değişmesi gereken bir sıvı haline gelmiştir. Bu yüzden Motor Yağı, araçların performansı ve yakıt kullanımı için oldukça önemlidir.
Motorlu araçlar; aracın hareketi ve bağlı akşamların çalışabilmesi için bir miktar motor yağı kullanmaktadır. Bunun sebebi ise parçalar arasındaki oluşabilecek sürtünmeye bağlı ses şikayetlerini ve parça aşınmalarını en aza indirmektir. Bu sayede araç içerisinde performansal bazda üst düzey konforlu yolculuk imkanı vermektedir.

Motor’un Yağ Yakma Nedenleri

•    Motor içerisindeki emme subap yatağının giderek aşınması, karbüratör yağını emmesi

•    Motor pistonundaki aşınmalar ve segman, sibop ve ana yatakta meydana gelen deformasyonlar

•    Aracın yüksek devirlerde aşırı bir şekilde kullanılması

•    Motor yağının oluşturduğu mumlaşmalar ve keçelenmelerin silindir uçlarında birikmesi

•    Aracın yağ pompasında oluşan arızalar, motorun yağ debisinin aşırı derecede artması

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın motorunda yeterli seviyede yağ olmadığı durumda, önce yağ seviyesi uyarısı alırsınız. Buna bağlı olarak zamanla aracın egzozundan mavi duman atmaya başlar, grileşen bir mavi duman da motorunuzun yağ yaktığına işaret olabilir. Acil bir şekilde tedbirler alınıp müdahalesi edilmezse motorda ciddi hasarlar oluşabilir.
Motorun yağ yaktığını öğrenebilmek için bir diğer yol ise, kontak kapalı olduğu durumda yağ çubuğu ile beklenen seviyenin altında yağ var ise motorda yağ eksiltmesi başlamış demektir.
Araçta yağ tüketiminin artması, aracın motorunda bir problem olduğunu işaret etmektedir, bu problem ise motorda zamanla yağ eksiltmesi veya yağ kaçağı dediğimiz problemleri beraberinde getirmektedir. Şayet bu problem erken tespit edilemezse veya kontroller sonucunda işlem yapılmazsa “Yatak Sarması” adını verdiğimiz motor ve iç aksamda aşınma ve motordan kaynaklı ciddi hasarlara yol açabilir.

Motorda Yağ Yakması Nasıl Önlenir?

Motorda yağ yakma olayının, yalnızca motor yağı ile ilgisi olmaksızın, aracınızda kullanılan motora bağlı çeşitli aksamların aşınması veya belirli zamanlarda değiştirilmemesi de ihmale bağlı olarak bu tip durum habercisidir. Bu sebeple yalnızca motor yağı değişimi doğrudan çözüm olmamaktadır. Bununla birlikte yağ değişimini sürekli yapmak yerine, aracınızı her 10-15 bin km de bir defa “Yağ Bakımı” nı yaptırmak ve aracınızın mekaniksel aksamlarını kontrol ettirmek daha sağlıklı bir çözüm olacaktır.

Bu yazımızda Motor’ların sağlıklı çalışması ve yağ yakma problemleri üzerinde kısaca bilgi vermek suretiyle sizler için konumuzu derledik. Eğer şahsen bir araç sahibi iseniz veya Aylık Araç Kiralama hizmeti ile araç sahibi olduğunuz durumlarda hem performans için hem de konforlu bir sürüş yakalayabilmek için bu yazımızı mutlaka okuyun!  


Etiketler: Motor Yağının Eksilmesinin Nedenleri