İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Klima Kullanımının Yakıt Tüketimine Etkisi

Bahar Aylarında yolculuk esnasında hiç şüphesiz ki şikayetlerimizden biri bunaltıcı sıcak havalar ile başa çıkabilmektir. Genellikle bu sorunumuzu ya cam açarak ya da klima kullanarak sıcak havayı engellemeye veya araç içerisini soğutmaya çalışırız. Araç içerisinde; yoldaki seyrine veya bulunulan konuma göre cam açmak veya klima çalıştırmak mantıklı bir adım olacaktır. Bazı durumlarda ise camı açmak, bazı durumlarda ise klima açmak yakıt tüketimini olumsuz etkileyecektir. Gelin bu yazımızda bunlara temas edelim;

Araçlarda yakıt tüketimini arttıran birçok neden vardır. Aracın hızı, kasa tipi ve motor gücü vs. etkenler bulunuyor. Motora binen aşırı yüklenmeden kaynaklı olarak araç çalıştırılmadan klima açılması önerilmemektedir. Bunun sebebi ise marş motorunun ilk hareketini vermede motordan alacağı gücün yüksek olması gerektiğidir. Otomobillerde klimalar ihtiyaç duyduğu enerjiyi motordan alıyor. Bu süre zarfında klimalar çalışırken araç %20 oranında daha fazla yakıt tüketmektedir. Aracın yakıt tasarrufu konusunda, kullanılan klima türüne göre bazı farklılıklar söz konusu olmaktadır. Eski tip model araçlarda manuel (elle) klimalar kullanılırken, yeni nesil araçlarda ise otomatik tip dijital göstergeli klimalar kullanılmaktadır. Manuel klimalar, otomatik klimalara göre çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sebebi ise otomatik çalışan klimalar motor gücünü ve kullanılan yakıt seviyesini belli oranda dengede tutarak yakıt sarfiyatını engellerken, manuel klimalar ise elle ayarlı açılıp kapanma yaptığı için yakıt tüketimini olumsuz etkiler.

Klimanın Doğru Kullanımı İçin Ne Yapılmalıdır?

Araç kullanıcısı iseniz, doğru klima kullanımı için bazı koşullar sizi yakıt tüketiminin fazla olmasından kurtarabilir, hem sağlığınız için hem de aracınızın performansı için dikkat edilmesi gereken maddeleri şöyle sıralayabiliriz:

• Hava sıcaklığının yüksek olduğu nemli alalarda klima kullanılmamalıdır.

• Kurak ve sıcak havalarda cam açılmamalıdır.

• Yüksek hızlarda klima kullanmak, cam açmaktan daha fazla yakıt tüketimine sebep olduğundan klima kullanılmamalıdır.

• Yağmur ve olumsuz hava şartlarında aralıklarla klima kullanımı yakıt tüketiminizi arttırmayacaktır.

• Park halinde olan araçta motor çalıştırılmadan klima kullanılmamalıdır, aksi takdirde yakıt tüketimini arttırmaktadır.

• Klima kullanmadan önce hava ve polen filtrelerinizi kontrol ettirmeli, yıpranma veya tıkanıklık varsa yenileri ile değiştirilmelidir.

Klimaların; doğru kullanımı neticesinde hem araç içerisindeki havayı serinletir, araç içi sirkülasyonu sağlar hem de yakıtta ciddi bir tasarruf sağlar. Örneğin; aracınızla uzun bir yola giderken klimalarınızı açmak istediğinizde camları açık tutmak yerine kapalı tutarak ve yüksek olmayan devirlerde hız yapmanızda fayda vardır. Bu değer 70-75 km/h ‘ın üzerinde olmamalıdır. Aksi takdirde araç yüksek devirde hızlanması sebebiyle motoru aşırı derecede zorlayabileceği için yakıt tüketimini arttıracaktır.

Araçta klimaların da diğer parçalar gibi bakıma ihtiyaç duyduğunu unutmayın! Bakımı yapılmış olan klimalarda, filtreler daha temiz, çalışması daha sağlıklı olacağı için araç içerisindeki bunaltıcı havayı, temiz hava ile sirküle edip soğutacağı için daha uzun süre ferahlık sağlar.
 


Etiketler: Klima Kullanımının Yakıt Tüketimine Etkisi