İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Kış Lastiklerinin Özelliği ve Sağladığı Faydalar

Yollarda güvenle yolculuk yapmak herbirimizin istediği bir durumdur. Bu sebeple trafik işaret ve kurallarına uymak çoğu zaman yeterli olmayabilir. Özellikle zorlu hava koşullarını da ele alacak olursak araçların yol dinamiği ve aerodinamiği için kışlık lastiklerin zamanında değiştirilmesi büyük önem taşır.
Peki kış lastiği kullanımı neden önemlidir? Aşağıdaki yazımızda;

Kış Lastiği Kullanımının Önemi

Ülkemizde kış lastiklerinin kullanılması, 2015 tarihi itibarı ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yayınlanmış genelge ile zorunlu hale getirildi. Buna göre belirli kontrol noktalarında, mevsim koşullarına bağlı bir şekilde lastik kontrolü yapılmaktadır. İçerisinde bulunan şartlara uygun lastik kullanılmadığı durumlarda cezai bir takım yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kış Lastiği Özellikleri

Kış Lastiğinin Sağladığı Avantajlar

  • Görünür veya gizli buzlanmalarda aracın fren mesafesini kısaltarak, kontrollü durma sağlar. Kısalan fren mesafesi ıslak zeminlerde %15 oranında iken, karlı zeminlerde %20 civarındadır.
  • Yağmur ve Kar sebebi ile oluşan sıvılardan daha az etkilenerek, iyi bir kavrama ve manevra sağlar.
  • Islak zeminlerde kayma riskini olabildiğince düşürerek, olası kazaları önler.
  • Zorlu hava koşulları altında hem araç içi hem de trafikteki diğer araçlar için üst düzey güvenlik sağlar.

Kış Lastiklerinin Yakıt Tüketimine Etkisi

Kış Lastikleri, zorlu hava koşullarında yaygın olarak kullanılan lastikler olup, yuvarlanma direnci; yol tutuşu ve lastik basınçları ile orantılı olarak yaz lastiğine göre daha fazla olacak şekilde tasarlanmıştır. Kış lastiği ile araç kullanımında yakıt tüketimi, diğer lastiklere oranla biraz fazla olsa bile sağladığı avantajlar göz önüne alındığında oldukça geri planda kalmaktadır.

Kış Lastiği Kullanımına Ne Zaman Geçmeliyim?

Sonbaharın bitişiyle birlikte en sık sorulan soru, kış lastiği kullanımına ne zaman geçileği sorusudur. Buna göre, kış lastiğinizi kullanmanız için illa kar yağmasını beklemenize gerek yoktur. Sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü havalarda bu lastiklerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ancak ülkemizde kış lastiği kullanımı genellikle Kasım sonu ve Aralık başı gibi başlar.
Kar yağışının yüksek oranda olduğu bölgelerde kış lastiğine ek olarak kar zinciri kullanılır. Bu sayede kış lastiğinin etkisi artırılabilir ve daha güvenli bir yolculuk deneyimi yaşanabilir.

Kış ve Yaz Lastikleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaz lastiği ve kış lastiği arasındaki farkı ilk etapta anlayamıyor olabilirsiniz. 
Kış lastiği ve yaz lastiği türlerinin fiziksel özellikleri ve çalışma prensibi birbirinden oldukça farklıdır. Kış lastiğinin yaz lastiğine göre özel kauçuk bir yapısı vardır. Bu yapı sayesinde kış lastiklerinin düşük sıcaklıklarda daha az esnemesi sağlanır. Buna ek olarak kış lastiklerinde kort bezleri ve silikalar yer alır. Kauçuk, kort bezleri ve silikaların desteğiyle lastik sertleşmez ve yol tutuşu korunmuş olur.


Etiketler: Kış Lastikleri ve Sağladığı Faydalar