İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Emniyet Kemerinin Önemi

Araç kullanım esnasında ister uzun ister kısa yolculuklarda emniyet kemerinizi bağlamadan asla yola çıkılmaması gerekir. Bunun sebebi ise araçta olası herhangi bir kaza olması durumunda şiddetine bağlı olarak araç içerisindeki tehlikelerden (araçta savrulma, camdan uçma ve istemsizce yaralanma vs.) korunmak ve önlem almaktır. Yapılan araştırmalar neticesinde emniyet kemeri kullanımı ölümlü kazaların gerçekleşme oranını %40-45 oranında azaltırken, ağır yaralanma vakalarını %35 oranında azaltmaktadır.

Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında, ölümlü-ölümsüz kayıplar meydana gelmektedir. Ölümlü kazaların %82’si emniyet kemerinin kullanım ihmalinden kaynaklanmaktadır. Karayolları’nın 2918 Sayılı Trafik Kanunu’na göre binek ve toplu taşıma araçlarında Emniyet Kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir. 01.01.1992 tarihi itibarı ile şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri ve ön koltukta oturan yolculara kemer takma zorunluluğu getirildi.

Araçlarda çocuk veya bebeklerin de özel emniyet kemer uygulaması sayesinde onlar için de güvenli yolculuğun önü açılmıştır. Bununla beraber arka koltuklarda da emniyet kemeri kullanımına teşvik noktasında bit atılım gerçekleşmiştir. 2010-Haziran Ayı itibarı ile tüm motorlu taşıtlarda kullanımı zorunlu hale getirilen çocuk koltukları, hem güvenlik açısından hem de çocukların konforu açısından önemli bir donanım olarak karşımıza çıkar.

Şehir içlerinde; emniyet kemeri kullanım oranı %25’e kadar düşmesi ve trafik ışıklarının ihmal edilmesi ölümlü kaza oranlarını oldukça arttırmaktadır. Bu sebeple, şehir içi trafik ışıklarında devre kameraları yerleştirilerek elektronik denetleme sistemi vasıtası ile belirli noktalarda 7/24 sürücülerin anlık olarak takibi ve yol kontrollerinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nedir?

Binek araç gruplarında; araç sürücüsünün ve yolcuların sürüş esnasında emniyet kemeri kullanılmamasının tespiti halinde kişi başına (2021-yılı) 144 TL para cezasına çarptırılmaktadır. Cezanın ilgili kişilere tebliğ edildikten ilk 15 gün içerisinde ödenmesi halinde, %25 oranında iyi hal indiriminden faydalanması söz konusudur.

Emniyet Kemerinin Faydaları Nelerdir?

•    Çarpma ve ani sarsıntılardan meydana gelen hasarı en aza indirir.
•    Çarpma etkisini; tek bir bölgeye değil, 3-boyutta bağlantı şekli ile farklı yerlere dağıtarak fizyolojik zararı azaltır.
•    Koltuktan fırlamaya engel olur.
•    Şok etkisini en aza indirerek, psikolojik travmayı engeller.
•    Baş, omurilik ve eklemlerin hava yastığı ile birlikte çarpmasını önler.
•    Kazalarda ciddi veya ölümcül yaralanmaların önüne geçer.

Emniyet Kemerlerinde; 3 noktalı bağlama yapısı ile araç sürücülerinin kaza riskini %45’e kadar azaltmakta, ölümlü kazalarda ise sürücülerin %24’ü hiçbir şekilde etkilenmeden kaza riskini atlatmaktadır.


Etiketler: Emniyet Kemerinin Önemi