İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçlarda Yük Endeksi Nedir?

Yük endeksi, lastik hız endeksiyle ile birlikte hesaplanarak elde edilen bir değerdir. Hesaplanan yük endeksi, aracın mevcut haldeki lastikler ile ne kadar ağırlıkta bir yük taşıyabileceğini gösterir. Hesaplanan yük endeksi değeri, lastik hız endeksi ile birlikte belirlenen max. süratte bir lastiğin taşıyabileceği ağırlığı gösterir. Örneğin; lastik bilgileri 206/53 R 17 92V şeklindeki bir lastikte V harfi ile belirtilen hız endeksinin yanında yer alan 92 sayısı yük endeksini ifade etmektedir. Bu değer ile lastik hız ve yük endeks tablosunda yer alan kilograma kadar yük taşıyabileceğini belirtmektedir.

Yük Endeksi Nasıl Tercih Edilmeli?

Üreticinin otomobil modelinde test ettiği lastik çeşidine uygun olarak lastik yük endeksi belirlenmiştir. Bu nedenle otomobil üreticisinin fabrika çıkışlı araçlarında sunduğu lastik tipi, aracınız için uygun değerde olacaktır. Araçlarda fabrika çıkışlı olanlar dışında düşük yük endeksli ya da yüksek yük endeksli lastik tipleri de tercih edilebilir. Tercih edilen bu seçeneklerin çeşitli dezavantajları ve avantajları olmaktadır.

Hız Endeksi

Bir lastik seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör hız endeksidir. Aracın azami hızına lastiğin hız kapasitesi eşit olmalıdır. Bir lastiğin tam yükte izin verilen maksimum hızını ve araca uygun olup olmadığını hız derecesi gösterir.

4 Lastikten Daha Az Sayıda Lastik Değişimi

Optimum performans ve güvenlik için dört lastiğin de aynı anda değiştirilmesi gerekir. Bir ya da iki lastik değiştiriliyorsa her birinin aynı ebatta olduğundan ve araç üreticisi tarafından belirlenen hız derecesi ve yük endeksi ile aynı olunmasına dikkat edilmelidir.

Yeni lastiklerin özellikle ıslak zeminlerde suda kızaklama riskini azaltması ve çok daha iyi kavramaya sahip olması nedeniyle değiştirilen iki lastiğinde arka akstaki tekerleklere takılması önemlidir.
Şanzımanı ya da araç süspansiyonunu etkileyebileceği ve lastikte aşırı yıpranmaya sebep olabileceği için sadece tek bir lastiğin değiştirilmesi önerilmemektedir. Tek bir lastiğin değiştirilmesi zorunda kalınırsa tek yedek lastiğin, en derin diş derinliği olan lastikle eşleştirilip arka aksa takılması önerilir.

Oldukça güvenilir olan KolayFilo Araç Kiralamayı, yıllık araç kiralama ya da Uzun dönem araç kiralama işlemleri için tercih edebilirsiniz. Kurumsal araç kiralama ve bireysel araç kiralama seçenekleri de bulunmaktadır.


Etiketler: Araçlarda Yük Endeksi Nedir?