İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçlarda Sedan Hatchback Farkı

Sedan ve Hatchback, araçlara ait kavramlar olup, kullanım amacı olarak nerdeyse aynı olan fakat fiziksel olarak uzunluk farkları olan iki kasa tipidir. Bu tür araçlar, hem sıfır piyasasında hem de ikinciel araç piyasasında oldukça talep gören popüler iki çeşit kasa tipidir.

Sedan kasalı araçlar; 4 veya daha fazla oturma yeri olan bir araç tipidir. 2 veya 4 kapılı modelleri olsa da bagaj hacimleri hatchback araçlara göre daha büyüktür. Şase yapıları sabit olan bu araçlar, hem ön takım hem de arka takım iskeletleri orta kolon yapısı ile birbirine aynı hizada bağlıdır. 4 veya daha fazla pencere bulunan bu araçlarda; B-C-D segmentli olarak çeşitli modelleri mevcuttur.

Hatchback kasalı araçlar; 4 veya 5 adet oturma yerine sahiptir. 3 ile 5 kapılı olabilen bu araçlarda, cam takımları arka çift 2 cam ile en arkada bulunan bagaj üstü ile birleşik yapıda araç modelleme mimarisi ile karşımıza çıkar. Hatchback araçlarda, bagaj uzantısı yoktur. Genellikle arka koltukların yatırıldığı özelliği sayesinde 2 kişilik yolculuklarda ev sahipliği yapan bir tip araçtır. Aracın arka bölümü sedan araçlardan farklı olarak düz bir şekilde aşağıya iner. Bu tip araçların; B-C-D segmentli olarak çeşitli modelleri de mevcuttur.

Sedan Araçların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Geçmiş dönemlerde zenginlik göstergesine ve üst düzey görünüşüne sahip olan Sedan kasalı araçlar, günümüzde oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Özellikle geniş aileler tarafından tercih edilen bu kasalı araçlarda bir çok avantajlı seçenekleri ile kullanıcılara oldukça cazip gelmektedir. Bunlar;

•    Hatchback ve spor araçlara kıyasla daha ağır bir tasarıma sahiptir.

•    Station Wagon kasalı araçlara göre motorda daha hızlı ısınıp soğuyabilir.

•    Arka kısımdaki ilave sayesinde olası bir kazanın şiddetini sönümler, dolayısı ile güvenlik bakımından bir adım öndedir.

•    İç hacmi ve arka koltuk mesafesi geniş olduğundan geniş aile kullanımı ve uzun seyahatler için tercih edilebilen bir kasa tipidir.

Sedan araçlar, pek avantajlı seçeneği sayesinde alıcılarının ihtiyaçlarını karşılamaya hazır donanımda üretilmiştir. Hatchback araçlara nazaran daha fazla yakıt tüketimi olması dezavantajlarındandır.

Hatchback Araçların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Genellikle 2-3 kişilik ailelerin tercih edildiği bu kasalı araçlarda, kendi sınıfında çeşitli avantajları bulunmaktadır.

•    Çoğu modeli ele alındığında Sedan araçlara nazaran daha az yakıt tüketimi görülür.

•    Görünümsel itibarı ile şık, özgün ve spor tasarımı ile sedan araçlardan daha cazip gelmektedir.

Hatchback araçların en büyük dezavantajı bagaj hacminin küçük olmasıdır. Bunun sebebi ise arka bölgesi dümdüz olarak aşağıya inmesidir. Bununla birlikte arka koltuğa ait bacak mesafesinin dar olmasıdır. Bu mesafenin dar olması ile birlikte bebek sahibi olanların bebek koltuğu kullanımlarında çeşitli problemler yaratması da dezavantajlarından biridir.

Hangi Kasayı Tercih Etmeliyim?

Sedan ve Hatchback modelleri içerisinde, yapacağınız seçimler tamamen sizlere bağlıdır. Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta aracı ne amaçla kullanacağınızı belirlemek olacaktır. Eğer kalabalık bir yolculuk düşünüyorsanız Sedan araçları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Kalabalık bir aile değilseniz, yakıt tüketiminin de az olmasını istiyorsanız Hatchback kasalı araç tercihiniz olmalı.
 


Etiketler: Araçlarda Sedan Hatchback Farkı