İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçlarda ASR (Anti-Patinaj Sistemi) Nedir?

Yeni teknolojik gelişmelerin ışığında pek çok araç modeli sistematik ve kullanımı kolay donanımlar ile kullanıcıya birçok kolaylık sağlamıştır.
Yeni nesil otomobillerde sıkça kullanılan bir sistem olan aynı zamanda ABS sistemi ile devrede olabilen Anti-Patinaj adı verdiğimiz ASR sistemini yazımızda inceleyeceğiz. Bu sistem sayesinde araçlarda gereken güç kontrol dengesi sağlanarak yol konumu ve takibini stabil hale getiriyor.
Peki, ASR sistemi nasıl çalışır? İnceleyecek olursak; araçlarda genellikle ilk hareketinden itibaren, anlık kalkışlar esnasında gaza yüklenildiği durumda kısa bir ara patinaj yaptığına muhakkak şahit olmuşsunuzdur.

ASR Çalışması Nasıldır?

Aracın patinaj yapması ise hız kaybına ve savrulmaya neden olacaktır. ASR sistemi ise tam burada devreye girmesiyle lastiklerde bulunan bulunan sensör sayesinde ABS sistemi ile hidroliği yardımı ile fren sistemini uyararak aracın stabil bir ivmelenme ile kalkışını sağlar.
ASR (Anti-Schlupf Regelung) veya Anti-Patinaj Sistemi fren sistemine yardımcı olan, araçlardaki patinajı ve kaymayı engelleyen bir sistemdir. Kullanıcı için tamamen kolaylık sağlayan bir sistem tasarımı olan bir mekanizmaya sahiptir.

ASR Sistemine Yardımcı Elemanlar

Lastik Basınç Sensörü ve Algılayıcısı

Araçların lastiklerine yerleştirilen, aracın hızını algılayıp sisteme bunun bilgisini veren sensörler bulunuyor. Aynı zamanda bu sensörler dönüş hızlarını ve zeminin yapısına göre hesaplayarak ABS sistemine komut gönderen, araçta patinaj düşmesi tehlikesine karşın anlık uyarı yapan ve fren sistemini harekete geçirerek çalışan parçalardan oluşur.

ABS (Anti-Lock Breaking) Sistemi

ABS Sistemi, ASR sisteminden gelen komutları uygulayan bir algoritma ile kullanıcıya zemin ve lastik durumları için kullanıcıya bilgi verir. Lastiklerde buna bağlı olarak algılanma yapılarak, lastiklerin patinaja girmeden fren sistemini harekete geçirmesi ile güvenli sürüş imkanı verir.

ECU (Electronic Control-Unit)

ASR sistemi ile devreye giren bir toplayıcı sistem diyebiliriz. Aracın beyni olarak görev yapan en önemli kısımlardan birisidir. Araçtaki yer alan sensörlerin tarama yapıp, algıladığı bilgileri bu üniteye aktararak, bu ünite içerisinde araç sürüşünün güvenliği ve konumu açısından tüm sistemleri devreye alarak (yol kontrolcüsü, hız kontrolcüsü ve şerit takip sistemleri vs.) ilgili takibi sağlayarak algoritma ile çalışan bir sistem bütünüdür.
ASR ve ABS sistemlerini de yöneten bu birim, yardımcı bileşenler ile harekete geçen bir algoritma ile aracın patinajını minimuma indiren bir sistemdir.

ASR Ne İşe Yarar Ve Hangi Araçlara Uygulanabilir?

Patinaj önleyici sistem (ASR), ABS ve enjektör sistemine sahip tüm araçlara uygulanabilir. Karlı, çamurlu ve buzlanma görülen yollarda hayati önem taşıyan bu sistemden dilediğiniz zaman aracınızla devreden çıkabilirsiniz. Ancak, zorlu yol koşullarında olduğu kadar şehir içi trafiğinde de güvenliği sağlayan ASR ’nin aktif olması, beklenmedik olumsuzluklara karşı güvenliğiniz için alınabilecek en iyi önlemlerden bir tanesidir.
Emniyetli bir yol tutuşu ihtiyacının maksimum seviyeye çıktığı kış şartlarında, yağışlı havalarda ve zorlu arazi koşullarında ise ASR sistemi, aracın kaymasını ve boşa dönen tekerleklerden kaynaklı aracın savrulmasını önler. Patinaj yapan bir araç, yavaş ve dengesiz bir kalkış yapar. ASR sistemi, seyir sırasında güçlü bir yol tutuşu sağladığı gibi kolay ve hızlı kalkış için de önemlidir. Bu yardımcı sistemle; araçtaki lastiklerin ömrünü uzar, aks ve iskelet sistemleri daha sağlıklı çalışarak, debriyaj balatası ve şanzıman gibi donanımların aşınmasına engel olur ve tüm mekaniksel aksamların dayanıklılığını artırır.

ASR fren sistemi faydaları nelerdir?

•    Sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlar.
•    Aracın yolda savrulmasını engeller, seyir halinde dengeyi sağlar.
•    Islak, toprak ya da buzlu yollarda güvenli sürüş imkanı sağlayarak, bu tip yollarda kolayca kalkış imkanı verir.
•    Otomobilin lastiklerinin yanı sıra aks, debriyaj balatası ve şanzıman gibi aktarma organlarının da ömrünün uzamasına yardımcı olur.
•    Araçta yer alan uyarı düğmeleri sayesinde bozuk veya kaygan bir zemine girildiği zaman sürücü uyarılır.
•    Aracın patinaj yapmadan kalkmasını sağlar, kalkış hızını artırır.

Araçlarda seyir halinde iken kullanılan tüm sistemler, aracınızın sürüş güvenliği ve konforlu bir yolculuk sağlamanız için geçerli ve zorunlu olsa bile, bu sistemlerden dolayı bir çok kullanıcının aklında oluşabilecek soru işaretleri araç kullanıcılarını oldukça meraklı ve cazip hale getirmektedir. Sizler de bu sistemlerin eşsiz deneyimini yaşamak istediğinizde, Uzun Dönem Araç Kiralama seçeneğimiz sayesinde iç ve dış donanımları zengin 2021 Model araç parkımız ile bu sistematik döngüyü anlayabilmeniz ve güvenli yolculuklarınızda sizlere rehber olabileceğimizi unutmayın.!
 


Etiketler: Araçlarda ASR (Anti-Patinaj Sistemi) Nedir?