İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araç Kullanımına Bağlı Teknik Arızalar

Araç sahibi olmak kadar, araç kiraladığınız durumda da aracınız ile ilgili çeşitli önlemler alarak trafiğe çıkmanız gerekmektedir. Araç kullanabilmek için yalnızca ehliyetiniz olması yeterli değildir, bununla birlikte araç kullanımında pratiklik ve reflekslerinizin de gelişkin olması önemlidir. Her araç kullanımında trafikte olduğunuzu düşünmeli, trafik işaret ve işaretçilerini dikkate almanız gerekir.
Yanlış kullanımlarınızda veya trafik işaretlerine uyulmadığı durumlarda çeşitli ölümcül yaralanmalara ve kazalara sebebiyet verebilirsiniz. Bir de araç kullanımı esnasında oluşabilecek arızalar veya beklenmedik şekilde çalışması vb. durumlar söz konusudur.

Bu tür durumlarda;
•    Aracınızı sağa çekip arızasını saptamaya çalışın,
•    Aracın arızasını tespit edemediğiniz durumlarda, yetkili servislerin acil iletişim hat numaraları üzerinden servis ile irtibata geçebilir, yol yardım hizmetinden faydalanabilirsiniz.
•    Yanma veya koku gelmesi durumlarında aracınızı sağa çekin, kaputu açık tutun ve motorunuzun soğumasına izin verin (15-30 dk.), müdahalesi mümkün değilse şayet çekici yardımı ile aracınızı servise götürün, müdahalesini anlık olarak sağlayın.
•    Aracın devrinde veya yol tutuşunda bir sorun olduğunu düşündüğünüzde; önce lastikleri kontrol edin, hava basıncı ve balans değerlerine bakın.

Kullanıma Bağlı Araçlarda Oluşan Arızalar-Hatalar Nelerdir ?

Araçlar birer makine oldukları için yanlış veya doğru kullanımları sonucunda beklenmeyen bir anda arıza verebiliyorlar. Burada önemli olan sizin arızayı erken tespit edip, gerekli önlemi almanızdır. Kullanıma, yol, hava, yıpranmaya bağlı olarak oluşan arızalar şunlardır;

1- Akünün bitmesi

akünün-bitmesi

Araçların hareketi için en önemli olan parçası Akü’dür. Çünkü marş motoruna basıldığında, motorun gerekli enerjiyi alıp tekerleklere iletmesi gerekir. Bunun sonucunda da aracın hareketi gerçekleşir.
Normal şartlarda araçlardaki akülerin kullanım ömürleri 3-4 yıldır. Eğer aracınızı uzun bir süre çalıştırmadığınızda, araç içi farları ve aydınlatmaları açık bıraktığınızda veya elektrik kaçağı vs. durumlarında akünüz hızlı bir şekilde tükenir ve biter.
Araç çalışması esnasında, seyir halindeyken tekleme, ön farlarda solukluk ve aydınlatmalarda ışığın azalmış olması durumlarında akünüzün bitmek üzere olduğunu farketmeli, akünüzü değiştirmelisiniz.

2- Aracın devrinde kullanılmaması

aracin-devirde-kullanilmasi

Araç sürüşlerinde oluşabilecek diğer problem de devir geçişlerinde gecikmeler  ya da erken geçiş yapma durumlarıdır. Yakıt fiyatlarının da artış gösterdiği bu zamanda, bu problem ciddi anlamda yakıt sarfiyatına ve yakıt deposunun erken tükenmesine sebep olmaktadır. Sürekli devam eden bir problem haline geldiği takdirde aracınızın servis yolu görünüyor demektir.
Aracın düşük devirde kullanılması da şanzıman ve motor çalışmasında problemlere neden olmaktadır. Aracı en az 2000-3500 devir arasında kullanmanız, vites ve motor için daha sağlıklı olacaktır.

3- Ön düzen arızası

on-duzen-arizasi

Lastiklerin, mevcut lastiklerden farklılaşması, hava basınçlarının uygunsuzluğu, kullanmaya bağlı aşınma ve patlamalar bu problemi de beraberinde getirmektedir. Aracın ön düzen bozulması demek aracın direksiyonu düz iken sapması ve sağ-sol yönelmelerinin olması demektir.
Ön Düzen-Rot ayar problemi, aracın seyir esnasında düz hat üzerinde ilerlememesine ve fren yapıldığında kaymalara neden olur. Bu da fren disk ve balatalarına zarar verebilir.
Bu problem; direksiyon düz durmuyorsa, direksiyonda titremeler meydana geliyorsa veya araç sağa-sola çekiyorsa ortaya çıkmaktadır.

4- Motorun hararet yapması

motorun-hareret-yapmasi

Aracınız ile yola çıkmadan önce yapmanız gereken bazı kontroller ve durumlar vardır. Lastik havasının kontrol edilmesi, yağını, cam suyu ve antifrizi kontrol etmek vb. durumlar. Özellikle uzun yolda lastiklerin ve motor yağı seviyesinin kesinlikle kontrol edilmesi gerekir. Bununla birlikte aracın su haznesi de kontrol edilmeli, genelde bunu sürücülerimiz unutabilmektedir. Bu durumda motorun soğutma sistemi sağlıklı çalışmayabilir, motor hararet yapabilir. Motorun hararet yapması da yatak sarması problemine sebep olur, bu da motora bağlı çalışan akşamların işlev kaybına ve bozulmasına sebep olur.
Araç seyir haline geçilmeden önce motor yağı ve su deposu kontrolleri yapılmalı, gereken seviyeye ulaştıktan sonra yola çıkılmalıdır.
Bazen su yeterli olmasına rağmen seyir halindeyken motor hararet yapabilir. Bunun nedeni de su devir pompasının arızası olabilir. Aracınız hararet yaptığında hemen aracı yol kenarına çekip, motorun soğumasını bekleyin. Asla ama asla blok kapağını açmaya çalışmayın.

Kiralama Hizmetinde Araç Kullanımına Bağlı Teknik Arıza Durumları

Kiralık araç hizmetinde kiraladığınız aracın kullanımına bağluı oluşan arıza durumlarından genellikle kullanıcı sorumlu tutulur, yanı sıra sizden önce oluşmuş bir arıza ve sizlerin kullanımında meydana geldiyse bu aşamada hizmet aldığım kurumun arızayı gidermesi gerekmektedir. Bu esnada Kolay Filo Araç Kiralama olarak hizmet verilen tüm araçlar 2020 model olup garanti süreleri hali hazırda devam eden araçlardır, almış olduğunuz bireysel ya da kurumsal araç kiralama hizmetinde oluşabilecek kullanıma bağlı arızalarınızda kullandığınız markanın yetkili servislerinden direkt olarak destek alabilir, 7/24 müşteri temsilcileri ile irtibat kurabilirsiniz.
 


Etiketler: Araç Kullanımına Bağlı Teknik Arızalar