İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Alüminyum Ve Çelik Jant Arasındaki Farklar

Araba jantları, arabanın estetik görünmesini sağlamanın yanı sıra aracın güvenliği açısından da son derece önemlidir. Seçilen jant modelleri araçların performansı, sürüş ekonomisi ve bunun yanında konforu gibi unsurları da etkiler. Jantlar farklı tür malzemelerden üretilebilmektedir. Farklı malzemelerden üretilen modeller arasında ağırlık, performans, dayanıklılık gibi konularda da farklılık olmaktadır. Alüminyum ve çelik jant arasındaki farklar merak konusu olmaktadır.

Çelik Jant Modellerinin Özellikleri Nelerdir?

Çelik jantların kasnak ve disk olmak üzere iki farklı bölümü bulunur. Bu iki farklı parça kaynak yapılarak birleştirilir. Çelik jantlar, sıcak çeliklerin işlenmesi ile elde edilmektedir. Herhangi bir sarsılma ya da darbe durumunda jantın sağlam kalması için kaynak işleminin profesyonel kişilerce yapılması son derece önemlidir. Otomobillerin ilk üretimlerinde çoğunlukla çelik jant tercih edilmektedir.  

Alüminyum alaşımları Jantların Özellikleri Nelerdir?

Alüminyum jant alaşımlarında çoğunlukla %90 oranında alüminyum, %10 oranında ise silisyum kullanılmaktadır. Bunun yanında alüminyum alaşım içerisinde %1 civarında magnezyum, titanyum ve farklı metaller olabilmektedir.  Alüminyum alaşımlı jantlar üretilirken öncelikle döküm işlemi yapılmaktadır. Ardından ise torna ve freeze işlemleri yapılarak janta son şekli verilmektedir. Alüminyum çeliğe göre çok daha maliyetli bir hammadde olması ile bilinir. Alüminyum jant üretiminde hatalı ürünler ayrılıp geri dönüşüme gönderilerek tekrar kullanılmaktadır.

Çelik Jantlar ile Alüminyum Jantlar Arasında Ne Gibi Farklılıklar Bulunmaktadır?

Alüminyum alaşımlı jantların işlemesi oldukça kolaydır. Bu nedenle farklı modellerde üretilebilmektedir. Alüminyum jant çeşitleri çok daha fazladır. Alüminyum jant ile çelik jant arasında bir takım ağırlık farkları bulunur. Bu sebeple sürücüler zevklerine göre farklı modelleri tercih edebilmektedirler. 

Alüminyum hafif bir metaldir. Dolayısıyla bu metalden üretilen jantlar çelik jantlara oranla çok daha hafif olmaktadır. Bu özellik sürücüler tarafından olumsuz bir özellik olarak görülebilmektedir. Ancak bu düşünce yanlıştır. Alüminyum jantlar hafifliklerinden dolayı yakıt kullanımı, performans gibi konularda çok daha avantajlıdır. Alüminyum jantların farklı modelleri ve renkleri bulunması seçeneği ile günümüzde sıkça rastladığımız jant türüdür. Bu sebeple kullanım seçenekleri oldukça fazladır. 

Çelik Jantlar ise daha çok sportif modeller sevenlerin tercihi olmaktadır. Çelik jantlarda zaman içerisinde paslanma gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle de belli zaman aralıklarında temizlenmesi son derece önemlidir.

Çelik Jantların Avantajları Nelerdir?

  • Çelik jantların esnek yapıları vardır.
  • Engebeli arazilerde bu jantlar oldukça dayanıklıdır. 
  • Çelik jantların temizliği son derece kolaydır. 
  • Düzenli olarak temizlenmesi estetiksel anlamda son derece önemlidir.

Alüminyum Jantların Avantajları Nelerdir?

  • Çelik jantlara göre hafif bir yapısı bulunur.
  • Yol tutuş kabiliyeti oldukça yüksektir.
  • Yakıt tasarrufu ve direksiyon hakimiyeti sağlamaktadır. 

Fren sistemleri ile lastiklerdeki ısı hızlı bir şekilde giderilmektedir. Bu da lastik ve balatanın ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır. 

Araç kiralama konusunda KolayFilo Araç Kiralama profesyonel hizmet vermektedir. Bireysel ya da kurumsal olarak kolay bir şekilde araç kiralayabilirsiniz. İstediğiniz marka ve model araçları kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Yıllık araç kiralama ya da uzun dönem araç kiralama gibi hizmetleri de bulunmaktadır.


Etiketler: Alüminyum Ve Çelik Jant Arasındaki Farklar