İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Aday Sürücü Nedir?

Aday Sürücü veya diğer adı ile bilinen Stajyer Ehliyetli Sürücü, 2016 yılı itibarı ile ilk kez ehliyet sahibi olan kişiler için kullanılan bir uygulama terimi olarak karşımıza çıkar. Bu uygulama sürecine göre kişiler ehliyeti aldıktan 2 yıl boyunca trafikte stajyer konumunda bulunup, aday sürücü olarak gösterilmektedir. Kişiler ehliyeti almaya hak kazandığı tarih itibarı ile kimliklerine “Aday Sürücü” ibaresi işlenmekte olup, yapılan trafik denetim ve kontrollerinde Stajyer olarak ibraz edilmektedir. Bu süreçte sürücülerin dikkat etmesi gereken temel hususlar şunlardır;

•    Ehliyeti aldıktan sonra ‘Stajyer’lik süresince herhangi bir tehlike arz edecek veya kusurlu sayılabilecek davranışlarda bulunmaması
•    Trafik kurallarına uygun olarak araç kullanması
•    Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015/05’ de çıkarılan Trafik Kanunları’na göre 75 Ceza Puanı’nı doldurmaması
gerekmektedir.

Aday Sürücü Nedir? 

Aday sürücü terimi; Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan, 17 Nisan 2015'te yapılan değişiklikle 2016 senesinden itibaren uygulanan pek çok farklılıkla beraber getirilen bir terimdir. 2016 senesinden beri yürürlükte olan bu değişiklik ile beraber sürücüler, ehliyet aldıkları ilk iki sene aday sürücü şeklinde tanımlanmaktadır. 
Aday sürücüler 01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa ehliyet alanlarla, herhangi bir nedenden ötürü ehliyeti iptal edilen bireylerden tekrardan sürücü belgesi alan kişiler, ehliyetlerini aldıktan sonra iki sene süre ile aday sürücü şeklinde kabul edilecektir. Aday sürücülüğün süresi; belgenin alım tarihinden itibaren 2 senedir. Örneğin; 08.01.2021 tarihinde ehliyetini alan birey, yeni Trafik kanunu düzenlemesine göre 08.01.2023'e kadar aday sürücü olarak kabul edilecektir. 

Aday Sürücülerin Ehliyeti Hangi Koşullarda İptal Edilir? 

Ehliyete Hak Kazandıktan ilk 2 sene içerisinde;

•    Hız sınırlarını üç defa aşarak ihlal eden kişilerin,
•    Trafik ışıklarını ve işaretçilerini üç defa ihlal eden kişilerin,
•    Emniyet kemerinin üç defa takılmaması durumunda,
•    Dönel kavşaklarda yayalara, sağ ve sola, bisiklet kullanan kişilerin geçiş hakkını üç defa ihlal eden bireylerin,
•    Toplam CP’nin (Ceza Puanı) 75'e ulaşması durumunda,
•    Alkollü araç kullanımı durumunda, trafik kontrolleri esnasında 0.20 promilin üzerinde alkollü çıkması neticesinde,
•    Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerini üç defa ihlal etme durumunda,
•    Uyarıcı nitelikte ve uyuşturucu madde kullanımının tespitinde,
•    Ölüm ile sonuçlanan trafik kazasında hatalı olması durumunda

ehliyetleri iptal edilip, kişilerin yeni ehliyet alabilmesi için geçerli olan 2 senenin dolmasını beklemesi gerekmektedir. Aday sürücünün ehliyetine el konulması ile beraber, ehliyetine el konulan bireyin psiko-teknik teste tabi tutulması gerekir. Bu kişinin ilgili psikolojik ve fiziksel değerlendirmesi yapılıp trafik şartlarına uygunluğu alındığı takdirde, yeniden sürücü kursuna başvurabilmektedir. 

Aday Sürücülüğün Bitmesi Halinde Cezalar Nasıl İşler?

Kişi aday sürücü süresini doldurduktan sonra, trafiğe uygun olduğuna dair otomatik sistem kaydı gerçekleşmektedir. Bu noktada sürücünün “Aday Sürücü” ibaresi kalkması ve normal sürücü bazında değerlendirilmesi söz konusudur.
Normal sürücü için; 100 ceza puanına ulaşan kişilerin belgesi 2 ay süre ile el konulmaktadır. İkinci kez 100 ceza puanını dolduran bireylerin ehliyetleri 4 ay boyunca el konulur. Üçüncü kez tekrarı halinde, mahkemeye sevk edilir ve trafikten men edilmesi söz konusu olabilir.
 


Etiketler: Aday Sürücü Nedir?